Organismul nostru funcționează într-un mod atât de isteț, încât atunci când apare o dereglare el ne dă semne. În general aceste semne sunt atât de fine, încât nici nu le observăm. Astfel de semne pot fi oboseala, somnolența după mâncare, constipația, crampe, balonare, mâncărime, eliminare de mucus.
Cele mai frecvente greșeli pe care le comitem împotriva organismului nostru sunt cantitatea mare de mâncare ingerată și neamestecarea potrivită a mâncării. În aceste condiții stomacul nu este în stare să digere complet mâncarea – în special proteinele –, iar resturile ajung în intestine și devin un mediu de cultivare pentru bacterii care le descompun prin putrefacție. Rezultatul este eliberarea de gaze, iar burta se balonează. Dacă acest proces se repetă regulat atunci ne putem aștepta la alte reacții nedorite:
-
- se deteriorează mucoasa intestinală, se distrug vilozitățile și astfel se pot absorbi în sânge substanțe care în mod normal nu au ce căuta acolo. În aceste situații putem vorbi despre sindromul intestinului permeabil. Consecință frecventă este apariția alergiilor cauzate de resturile proteice.
- se schimbă comunitatea bacteriilor – microbiomul –, se înmulțesc bacteriile care pot descompune proteinele în defavoarea bacteriilor benefice. Acest proces înrăutățește mai mult absorbția intestinală a nutrienţilor.
- din proteinele nedescompuse în stomac și ajunse în intestin se eliberează toxine pe care organismul încearcă să le elimine cât mai eficient prin sistemul limfatic sau dând de lucru ficatului, centrul de detoxifiere a organismului.
În ficat se închide cercul: un ficat suprasolicitat zi de zi nu poate îndeplini rolul lui multiplu în digestie, astfel dereglează funcționarea vezicii biliare și a pancreasului, până la urmă se răstoarnă tot procesul de digestie.
Atunci când apar alergiile suntem obligați să renunțăm la anumite alimente. Reacțiile alergice sunt cauzate în 90% dintre cazuri de laptele de vacă, ou, arahide, grâu, soia, pește, fructe de mare și unele nuci.