Cu modul nostru de alimentație putem influența foarte mult – benefic sau nociv – organismul. Suntem ceea ce mâncăm. Acest adevăr bine cunoscut devine o realitate cotidiană prin procesul minunat al digestiei. Pentru o clipă imaginați cum mâncarea ingerată trece prin tractul digestiv și se descompune în urma activității coordonate a organelor, iar nutrienții esențiali se absorb la nivelul intestinului și ajung în circuitul sanguin, adică devin componenții noștri. Acest proces ne ține în viață, și chiar mai mult, ne menține perfect sănătoși.
Cum putem asigura derularea perfectă a digestiei?
Trebuie să știi, că digestia începe înainte de a pune mâncarea în gură. Este de ajuns să privim, să mirosim sau doar să ne gândim la un aliment, imediat ne lasă gura apă. În realitate organele, glandele, mușchii noștri sunt în alertă așteptând luarea mesei. Din moment ce organismul se pregătește cu atâta splendoare pentru digestie, și noi putem să-i dăm o mână de ajutor:
-
- Să consumăm lichide cu 15-20 minute înainte de mâncare (apă sau ceai). Apa are două funcții practice: curăță tubul digestiv și hidratează organele. De asemenea fructele e bine să le consumăm cu 30-40 de minute înainte de luarea mesei. Fructele crude sunt pline de enzime care ajută digestia.
- Luarea mesei nu este un program olimpic. Necesită liniște, armonie și sincronizare mentală. Oricât de fugitivă este viața, pe timpul luării mesei e bine să ne relaxăm și să ne bucurăm de bucate.
- Mâncarea trebuie mărunțită bine și amestecată cu saliva care conține enzime digestive. Bolul trebuie să fie moale, netedă înainte de înghițire. Pentru formarea bolului pot fi necesare 30-50 de mestecări. Bucură-te de gust! În schimb saliva își face sarcina de a descompune parțial alimentele.
- Să mâncăm cât poate accepta și digera stomacul. Stomacul are mărimea cât cele două pumni atașați unul la altul. Dacă mâncăm mai mult, stomacul se dilată prea tare și motilitatea lui se diminuează.
- Să mâncăm puțin, dar mâncare de calitate. Mai multă mâncare necesită mai multe enzime. Cu înaintarea în vârstă organismul secretă tot mai puține enzime digestive.
- Mâncarea de calitate se pregătește din ingrediente de calitate. Să fim foarte exigenți la cumpărături! Este de preferat să cumpărăm alimente de la producători autohtoni sau cel puțin acele care provin din țara noastră. Azi este obligatoriu ca pe fiecare aliment să fie afișată țara de proveniență. Cu cât este mai departe țara de origine a mărfii de pe raft, cu atât este mai probabil că aceasta conține conservanți sau fungicide, bactericide.
- După luarea mesei este foarte important să nu consumăm lichide cel puțin o oră. Lichidul diluează sucul gastric și astfel digestia încetinește. Apa rece are un efect deosebit de dăunător dacă ținem cont de temperatura de 37 C la care are loc digestia.
- Stomacul se golește aproximativ după trei ore, de aceea ajutăm mult digestia dacă nu mâncăm nimic în acest timp. Ronțăitul semințelor, nucilor sau fructelor proaspete sau uscate poate aștepta momentul potrivit: o gustare după trei ore de la felul principal.
Avem o digestie potrivită?
Eficiența digestiei poate fi verificată foarte simplu. După mâncare organismul își concentrează o mare parte din energie pe digestie, dar un organism care funcționează bine nu dă o senzație de oboseală. Putem să continuăm fără probleme activitatea noastră. Un organism care se străduiește din greu să digere mâncarea, folosește toată energia lui pe acest proces. Aceasta este cauza care ne dă un simț de somnolență, slăbiciune. Organismul ne semnalează că l-am copleșit cu totul, și nu e bine să mai repetăm o dată.